Ekopaasto – Arjen tekoja ja toivon sanoja

Ekopaastoa on vietetty Suomessa vuodesta 2012 alkaen. Paasto alkaa tuhkakeskiviikkona ja päättyy pääsiäispäivänä. Ekopaaston ideana on paastota tavalla, joka muiden paaston päämäärien lisäksi hillitsee ilmastonmuutosta. Vuosien aikana Ekopaasto-kampanjassa on painotettu erilaisia ympäristöteemoja kristillisestä näkökulmasta sekä luterilaista paastoperinnettä.

Kristilliseen paastoon kuuluu perinteisesti ruuista, etukoikeuksista tai nautinnoista kieltäytyminen sekä elämän tahdin hidastaminen. Myös lihansyönnistä luopuminen paaston ajaksi on vanha paastoamisen tapa. Ekopaasto-kampanjassa voi paastota myös esimerkiksi energiaa kuluttavien teknisten laitteiden, kulkuneuvojen tai ympäristöä kuormittavan ruuan käytöstä. Ekopaastoaja voi valita itselleen sopivan kohteen.

Paastokalenteri alkaa laskiaistiistaina ja päättyy pääsiäisen iloon pääsiäissunnuntaina.

Paasto kestää 40 päivää ennen pääsiäistä. Sunnuntaisin ei paastota, siksi tänä vuonna paasto alkaa 5.3. ja päättyy pääsiäisenä 20.4. Paasto kutsuu hiljentymiseen ja rukoukseen. Paasto on myös pidättäytymistä tietyistä ruuista (esimerkiksi lihasta) tai joistakin etuoikeuksista tai nautinnoista. Ennen kaikkea paasto keskittymistä Jumalan ja lähimmäisen rakastamiseen oman itsensä korostamisen sijasta.

Paastokalenterin 49 luukkua pitävät sisällään rukouksia, Raamatun tekstejä, kehotuksia auttaa lähimmäistä sekä huomioita luomakunnan tilan parantamiseksi. Paastokalenterissa on myös Ekopaaston teemoja.

Lataa itsellesi paastokalenteri ja laita se vaikkapa omalle seinälle tai jääkaapin oveen. Paastokalenteria voi seurata myös sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #paastokalenteri #ekopaasto

Tämän linkin kautta pääset Ekopaasto -sivustolle tutkimaan aihetta tarkemmin.

Paastokalenteri 2025
Paastokalenteri 2025