Mäntyharjun kirkko

Mäntyharjuntie 22 , 52700 Mäntyharju

Mäntyharjun kirkko

Mäntyharjun kirkko on tiekirkko ja avoinna yleisölle kesäaikaan.

Mäntyharjun seurakunta perustettiin vuonna 1595, mutta jo ennen sitä tänne oli rakennettu kirkko. Nykyisen kirkon suunnittelijana toimi valtionarkkitehti Charles Bass. Hänen suunnitelmansa mukaan kirkkoon olisi mahtunut 5950 henkilöä. Kun kirkkoa alettiin rakentaa tunnetun kirkonrakentaja Matti Salosen johdolla vuonna 1819, kirkkoa ei kuitenkaan rakennettu niin isoksi kuin alun perin oli suunniteltu. Kellotapuli saatiin valmiiksi vuonna 1819 ja kirkko valmistui vuonna 1822. Kirkossa istumapaikkoja on noin 1700. Rakennus on Suomen toiseksi suurin puukirkko ja samalla Suomen suurin lamasalvosrakenteinen hirsirakennus.

Useat seurakunnat ilmoittavat omistavansa Suomen toiseksi suurimman puukirkon Kerimäen jälkeen. Oikean järjestyksen varmisti mäntyharjulainen seurakunta-aktiivi ja sijaissuntio Sauli Paakkari. Hän pyysi jokaisesta seurakunnasta tiedon penkkien yhteen lasketusta metrimäärästä ja jakoi sen 60 cm mitalla, jonka yksi henkilö tarvitsee. Tuloksena oli, että Kerimäen tunnetusti suurimman kirkon jälkeen kakkoseksi tuli Mäntyharjun kirkko 1700 henkilöllä. Laskelma on siis tehty todellisen, eli istumaan mahtuvan henkilömäärän mukaan. Taakse jäivät mm. Merikarvian, Heinäveden ja Mikkelin maaseurakunnan kirkot, joita on kaikkia ajoittain mainostettu toiseksi suurimpana puukirkkona.

Alttaritaulun kirkkoon maalasi ja lahjoitti vuonna 1831 mäntyharjulaissyntyinen Berndt Godenhjelm. Alttaritaulun aiheena on Jeesuksen taivaaseen astuminen.

Ensimmäiset urut hankittiin kirkkoon vuonna 1876. Toiset urut hankittiin vuonna 1935, jolloin kirkkoon hankittiin sähköt. Pitkän harkinnan jälkeen kirkkoon rakennettiin kolmannet urut vuonna 2008. Ne rakensivat Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy. Uudet urut edustavat pohjoismaista varhaisromanttista tyylisuuntaa ja ne on toteutettu urkurakentaja P.L. Åkermanin rakennusperinteen mukaisesti. Uruissa on 38 äänikertaa, kaksi sormiota ja Barker-kone (pneumaattinen apukoneisto, joka tekee soittamisen kevyemmäksi). Suomessa lähimmäksi samaa tyyliä edustavat Helsingin vanhan kirkon urut, Mäntyharjun urut ovat Helsingin urkujen "isoveli."

Sanajumalanpalvelus

Jumalanpalvelus Mäntyharjun kirkossa, pappina kirkkoherra Ann-Maarit Joenperä, kanttorina Heikki Poutanen.

Mäntyharjuntie 22, 52700 Mäntyharju

Messun toimittaa Erik Liljeström ja kanttorina toimii Heikki Poutanen.

Päivämusiikkia uruilla

Heikki Poutanen soittaa uruilla Ranskalaisia urkumusiikin helmiä.
Vapaa pääsy!

Konfirmaatiomessu

Messun toimittavat Erik Liljeström ja Seppo Kettunen, avustajana toimii Taava Kousa ja kanttorina Eero Kantola
Messussa konfirmoidaan ripariryhmän 2 nuoret.

Päivämusiikki -konsertti

Konsertissa esiintyvät Raimo Palmu, käyrätorvi, Raissa Palmu, laulu ja Heikki Poutanen, urut.
Vapaa pääsy!

Hautausmaakierros

Mäntyharjun Kirkko 200v tilaisuus ja kierros hautausmaalla. Aloitamme hautausmaakierroksen 200v täyttävästä Mäntyharjun kirkosta, jossa kuulemme tarinoita kirkon elämän varrelta, sen jälkeen kierros kirkon hautausmailla. Lopuksi hartaus.

Messu, kesävieraiden kirkkopyhä, nimikkolähetti Hanna Lodon vierailu

Messun toimittaa Ann-Maarit Joenperä, saanaa nimikkolähetti Hanna Londo ja kanttorina toimii Eero Kantola. Palvelustehtävässä Kansainvälisentyön työryhmä.
Messussa vietetään kesävieraiden kirkkopyhää. Kirkonkylän kylätoimikunta tarjoaa kirkkokahvit. Kirkkokahvien jälkeen nimikkolähetti Hanna Londo kertoo työstään.

Kirkkokahvit ja lähetystilaisuus

Messun jälkeen Kirkonkylän kylätoimikunnan tarjoamat kirkkokahvit ja lähetystilaisuus kirkon srk-salissa. Nimikkolähetti Hanna Londo kertoo työstään.