Mäntyharjun kirkko

Mäntyharjuntie 22, 52700 Mäntyharju

Mäntyharjun kirkko on tiekirkko ja avoinna yleisölle kesäaikaan.

Mäntyharjun seurakunta perustettiin vuonna 1595, mutta jo ennen sitä tänne oli rakennettu kirkko. Nykyisen kirkon suunnittelijana toimi valtionarkkitehti Charles Bass. Hänen suunnitelmansa mukaan kirkkoon olisi mahtunut 5950 henkilöä. Kun kirkkoa alettiin rakentaa tunnetun kirkonrakentaja Matti Salosen johdolla vuonna 1819, kirkkoa ei kuitenkaan rakennettu niin isoksi kuin alun perin oli suunniteltu. Kellotapuli saatiin valmiiksi vuonna 1819 ja kirkko valmistui vuonna 1822. Kirkossa istumapaikkoja on noin 1700. Rakennus on Suomen toiseksi suurin puukirkko ja samalla Suomen suurin lamasalvosrakenteinen hirsirakennus.

Useat seurakunnat ilmoittavat omistavansa Suomen toiseksi suurimman puukirkon Kerimäen jälkeen. Oikean järjestyksen varmisti mäntyharjulainen seurakunta-aktiivi ja sijaissuntio Sauli Paakkari. Hän pyysi jokaisesta seurakunnasta tiedon penkkien yhteen lasketusta metrimäärästä ja jakoi sen 60 cm mitalla, jonka yksi henkilö tarvitsee. Tuloksena oli, että Kerimäen tunnetusti suurimman kirkon jälkeen kakkoseksi tuli Mäntyharjun kirkko 1700 henkilöllä. Laskelma on siis tehty todellisen, eli istumaan mahtuvan henkilömäärän mukaan. Taakse jäivät mm. Merikarvian, Heinäveden ja Mikkelin maaseurakunnan kirkot, joita on kaikkia ajoittain mainostettu toiseksi suurimpana puukirkkona.

Alttaritaulun kirkkoon maalasi ja lahjoitti vuonna 1831 mäntyharjulaissyntyinen Berndt Godenhjelm. Alttaritaulun aiheena on Jeesuksen taivaaseen astuminen.

Ensimmäiset urut hankittiin kirkkoon vuonna 1876. Toiset urut hankittiin vuonna 1935, jolloin kirkkoon hankittiin sähköt. Pitkän harkinnan jälkeen kirkkoon rakennettiin kolmannet urut vuonna 2008. Ne rakensivat Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy. Uudet urut edustavat pohjoismaista varhaisromanttista tyylisuuntaa ja ne on toteutettu urkurakentaja P.L. Åkermanin rakennusperinteen mukaisesti. Uruissa on 38 äänikertaa, kaksi sormiota ja Barker-kone (pneumaattinen apukoneisto, joka tekee soittamisen kevyemmäksi). Suomessa lähimmäksi samaa tyyliä edustavat Helsingin vanhan kirkon urut, Mäntyharjun urut ovat Helsingin urkujen "isoveli."

Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Pekka Simojoen konsertti

klo 17 Pekka Simojoen konsertti kirkossa. Konserttiin kutsutaan kaikki tänä vuonna vapaaehtoistyössä mukana olleet seurakuntalaiset, joille konsertti on ilmainen. Konserttiin lämpimästi tervetullutta myös muu seurakunta, joilla vapaaehtoinen käsiohjelma maksu 10€. Konserttiin on kirkkokyyti, lähtö klo 16.30 kirkkokyytireittiin.

2. adventtisunnuntain messu

2. Adventtisunnuntai, Paastomessu, Parikanniemisäätiön kirkkopyhä, kirkkokahvit ja tilaisuus messun jälkeen, kirkkokyyti.
Messun toimittaa Ann-Maarit Joenperä ja kanttorina toimii Eero Kantola.

Partiolaisten lupaustenanto

Partiolaisten soihtukulkue lähtee nuorisoseurantalolta kirkolle, jossa lupaustenanto. Mukana Erik Liljeströn ja Kolmen miehen trio.

Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus

Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus Mäntyharjun kirkossa.
Jumalanpalveluksen toimittaa Ann-Maarit Joenperä, kanttorina toimii Eero Kantola, musiikkivieraana Naiskuoro Pioni ja Laulu-Sepot.
Jumalanpalveluksen jälkeen seppelten laskut muistomerkeille.

3. Adventin messu

Messussa vietetään 3:tta adventtisunnuntaita. Messun toimittaa Ann-Maarit Joenperä ja kanttorina toimii Eero Kantola, messun jälkeen glögiä ja pipareita kirkon srk-salissa

Keskeneräisten Käsitöiden Qlubi

Ota ystäväsikin mukaan! Yhdessä tekemisen iloa, kahvi- ja teetarjoilu. Vietetään pikkujoulua!
Mukana kirkkoherra Ann-Maarit Joenperä 0400 143632

Kauneimmat joululaulut

Viideskymmenes joulu, kun Kauneimmat joululaulut -tapahtumat täyttävät Suomen kirkot!

Perheiden aattohartaus

Hartauden toimittaa Ann-Maarit Joenperä ja kanttorina toimii Eero Kantola.
Hartaudessa luovutetaan kastepuun lehdet perheille.