Mäntyharjun hautausmaan puiden poisto

18.6.2018 09.33

Koska pari seurakuntalaista on ihmetellyt, miksi hautausmaan puiden poisto tapahtui 'runkoineen' tukkipuita erittelemättä, tässä hieman tietoa asiasta.

Kirkkoneuvosto totesi puiden poistotarpeen hautausmaakatselmuksessaan elokuussa 2017. Puiden poistossa käytettiin paikallisen metsänhoitoyhdistyksen asiantuntemusta. Metsäkeskuksen asiantuntija oli useampaan kertaan yhteydessä seurakuntaan.

Mhy pyysi tarjoukset puiden poistosta noin 15:ltä arboristilta. Tarjouksia saatiin 8, ja niistä urakoitsijavalinnan teki KIRKKONEUVOSTO.

Poistettavat puut olivat pääosin joko kokonaan tai osittain lahonneita tai kuivuneita, eivätkä soveltuneet ja kelvanneet tukkipuiksi. Toinen vielä merkittävämpi tekijä poistomenetelmän valintaan oli, että ei ole vielä keksitty kuin yksi tekninen menetelmä, millä mahdolliset harvat tukkipuut olisi voitu poistaa kokonaisena. Se olisi ollut puu kerrallaan helikopterilla siirtäminen pois hautausmaalta ja sitten pieniminen 'jossain varastopaikassa'. Tuo menetelmä muutaman tukkipuun talteen saamiseksi olisi ollut moninkertaisesti saatavaa hyötyä kalliimpi (suurin osa poistettavista puista oli kokonaan lahoja tai kuivia).

Jos joku keksii jonkin paremman teknisen menetelmän, miten puita vastaisuudessa voitaisiin hautausmailta kannattavasti ja hautausmaan arvokkuus ja pyhyys huomioien poistaa, niin keksinnölle on varmaan käyttöä monissa muissakin seurakunnissa.