Ilmoittaudu mukaan!

Osa seurakunnan tapahtumista on sellaisia, joihin täytyy ilmoittautua. Täältä löydät listan niistä tapahtumista, joihin on nyt mahdollisuus ilmoittautua.

Varkkaleirit Lankaniemessä heinäkuussa

Ilmoittautuminen leireille 14.5. - 3.6.

1-2 luokkalaisten leiri 3. - 5.7. ilmoittautumislomake

3-4 luokkalaisten leiri 7. - 9.7. ilmoittautumislomake

5-7 luokkalaisten leiri 11. - 13.7. ilmoittautumislomake

 

Unkarin ystävyysseurakuntamatka 10-17.9.2018

Matkan vetäjät: Matti Tolvanen ja Jukka-Pekka Sepperi. Vastaava matkanjärjestäjä  on Matkavekka Lomamatkat ja Mikkelin rovastikunta.

10.9. Lähdemme liikkeelle bussilla Mikkelistä klo. 6.15. Lento Helsinki-Tukholma-Budapest 11.15-14.30 (Norwegin). Omat eväät mukaan, sillä pysäys vain WC käyntiä varten! Kuljetus Hotelliin Atlas Budapest Hotel, majoittuminen. Iltaruokailua lähelläolevissa ravintolaoissa. Omaehtoista tutustumista ympäristöön.

11.-12.9. Tutustumista pääkaupunkiin ja sen erilaisiin kohteisiin. Metrolla mennään. Nämä kaksi päivää voi halutessaan tutustua kaupunkiin omin päinkin. Hotelliaamiaiset, muut ruokailut kustannetaan itse.

13.9. Lähtö Balatonille aamiaisen jälkeen ja yöpyminen kirkon koulutuskeskuksessa, bussi.

14.9. Jatkamme bussilla ystävyysrovastikuntamme seurakuntiin Vacin rovastikuntaan Luoteis-Unkariin. Majoittuminen perheissä yms. Perheet ohjelmoivat vierailleen yhden päivän (lauantai).

16.9. Osallistumme messuun niissä seurakunnissa, missä siellä kukin olemme.

17.9. Arvatenkin aikainen lähtö Wienin kentälle, mistä Finnair lähtee viemään meitä kotiinpäin 11.15-14.40. Ruokailupysäyksen sisältävän bussimatkan arvioisin saapuvan Mikkeliin siinä 18-19.

Matkan hinta on noin 650 € ja yksin matkustavan huoneen lisähinta on 70 €, ryhmän koko 40 hlöä, jos lähtijöitä on vähemmän, varataan oikeus hinnan tarkistamiseen. Myös esim. valuuttakurssien muutokset voivat aiheuttaa hintamuutospaineen. Hintaan sisältyvät bussit Mikkeli-Lentoasema-Mikkeli, Lentoasema-Budapest-Balaton – Luoteis-Unkari-Wien, Hotelli aamiaisella, lentokenttävero, opastukset, majoitus perheissä, ruokailut osittain pe-ma sekä lennot. Ilmoittautumismaksu 150 € heti ja loppu viimeistään 27.7.2018. Tilitiedot: Jukka-Pekka Sepperi FI 89 5054 0260 9055 12 (erillinen matkatili), viesti-osioon: Matkaan lähtijän nimi.

Ilmoittautumiset: Jukka-Pekka Sepperi 0400 143 690 tai jukka-pekka.sepperi@evl.fi 27.4.2018 mennessä. Mikkeli 20 paikkaa, Hirvensalmi 4. Mäntyharju 6 ja Kangasniemi/Juva 10. Varapaikoille otetaan ilmoittautumisia, jos seurakuntakohtaisista paikoista tilaa jää. Jukka-Pekalle ilmoitetaan lähtijän nimi (puhuttelunimi, jos eri kuin etunimi), sukunimi, osoite ja puhelinnumero.

Mukaan passi, matkavakuutus ja tietenkin valuuttaa! Matkaliput ovat Jukka-Pekalla ja hän yrittää tehdä matkaselvityksen Suomessa jo etukäteen koko ryhmästä.

Infoa

Syyskuussa Unkarissa on vielä ”suomalainen kesä”. Lämpöä jopa reilut 20C, joten kesäinen pukeutuminen on tavallisesti riittävä. Sateeseenkin kannattaa toki varautua. Netistä voi etukäteen kätevästi tutustua hotelliimme ja muutenkin Budapestiin. Matkalle lähtijältä edellytetään normaalia kuntoa, sillä kävelyäkin on jonkin verran tiedossa. Budapestissa käytämme metroa (ja mahdollisesti omaa bussia). Oma bussi on myös käytössä loppumatkan siirtymisissä. Meiltä edellytetään tietynlaista joustavuutta siinä mielessä, että hotelli on hyvää keskitasoa ja majoitumme myös kodeissa tai mahdollisesti yms. vastaavissa tiloissa. Ruoka on unkarissa maittavaa ja joskus tulistakin, se kannattaa toiveissa huomioida. Juomaa on vedestä vahvempaankin. Pullotetun juomaveden käyttäminen matkan aikana on erittäin suositeltavaa, vaikka kraanavedestä ei sairastuisikaan periaatteessa. Kahvi on Unkarissa tummapaahtoista meikäläiseen verrattuna! Kannattaa kokeilla ”Fäkätäkaavee”, vahva expresso-tyyppinen kahvi! Unkarissa tulotaso meikäläiseen verrattuna on noin kolmannes. Ostoksista voi halutessaan yrittää tinkiä, mutta hinnoittelusysteemi on kuin meillä. Budapest on kalliimpi kuin kaupungit Vacissa, mutta valikoima usein monipuolisempi.

Kätevintä on ottaa mukaan matkan ajan voimassa oleva passi, virallinen henkilökortti myös riittää Unkariin lähtijälle. Matkavakuutus peruutusturvalla kannattaa (täytyy) myös ehdottomasti hankkia. Sairastaminen saattaa Unkarissa maksaa huomattavastikin, jos vakuutusta ei ole. EU-KELA-kortti voisi olla myös hyödyllinen (voi tilata Kelasta). Yleensä ainakin yksi henkilö tarvitsee aina lääkäriä mentiinpä ryhmän kanssa minne vain!

Isäntämme puhuvat luonnollisesti unkaria ja vieraana kielenä todennäköisimmin on saksa. Nuoret puhuvat myös englantia. Yhteinen kieli ole välttämättömyys, savolla on pärjätty ihan hyvin ennenkin.

Eräänlainen ”pakko” on tuoda tuliaisia isäntäperheille, valitettavasti heistä ei minulla ole etukäteen tietoa, mikä auttaisi tuliaisten valinnassa, joten niiden tulisi sopia kaikenlaisiin perheisiin. Unkarilaiset tulevat olemaan meille erittäin vieraanvaraisia ja ystävällisiä. Varsinkin vanhat ihmiset pitävät suomalaisia jopa automaattisesti ystävinään. Unkarin kokemat vääryydet, heidän mielestään, tulevat usein esiin puheissa. ”Piikkinä heidän lihassaan” ovat suuret unkarilaisten vähemmistöt naapurimaissa. Historian kulussa Unkarin ylitse on tultu ja menty. Luterilaisuus on myös ollut hyvin sorrettu ja vainottukin aikanaan.

Unkarin valuutta on forintti ja sitä voi etukäteen ostaa pankeista tai valuutanvaihtopisteistä (tammikuussa 1 € = n.292,25 f). Eurojen vaihtaminen paikanpäällä onnistuu ja Visa- (tai master-) kortti käy usein myös maksuvälineinä.

Lentokoneeseen liittyvistä turvallisuusasioista saa tietoa Finnavian sivuilta. Käsimatkatavaran kokoakin kannattaa yrittää noudattaa.

Vinkkejä: Hedelmäveitsi, uimapuku?, valokopio passista, matkapuhelin (kamera), muistiinpanovälineet, mukavat kengät, arkisempaa mukavaa vaatetusta, mutta myös vähän siistimpi asukokonaisuus sunnuntaiksi. Aurinkovoide, vaikka kesän mittaan siedätystä olemme saaneetkin. Varaudu mahdollisesti vetisempään keliin. Liinavaatteita tai pyyhettä ei tarvitse ottaa matkaan! Matkalaukku saa painaa enintään 23kg  (menomatkalla 2kpl x 20kg) ja käsipakaasi 8kg.

Tuliaisia tänne: Unkarilainen paprika, erilaiset käsityöt yms, elintarvikkeet: makkarat yms. Palinka, luumuviina sekä monenlaiset viinit. Nesteet on muistettava aina pakata matkatavaroihin, samoin kaikki terävät esineet (hedelmäveitsi).